Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - A vidéki települések problémái és kitörési lehetőségei kapcsán az élelmiszerbiztonságról tartott előadást a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

A vidéki települések problémái és kitörési lehetőségei kapcsán az élelmiszerbiztonságról tartott előadást a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa

„Mi lesz veled kistelepülés?” címmel rendeztek előadássorozatot a Magyarok Országos Gyűlésének zárónapján 2011. augusztus 14-én Bösztörpusztán. A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa „Élelmiszerbiztonság” című előadásában az élelmiszerláncról, a talajpusztulásról és a klímaváltozásról beszélve hívta fel a figyelmet arra, hogy a technikai újításokon kívül, jelentős társadalmi változtatásokra is szükség van ahhoz, hogy a jelenlegi pusztító életmódunkon változtassunk.

A biztos felhívta a figyelmet a Nature című szakmai folyóiratban 2009 szeptemberében megjelent „Planetary Boundaries” című cikkére, miszerint az emberiség a talajpusztulás és a biodiverzitás csökkenése terén már belépett a kritikus piros övezetbe.

Jelenleg az élelmiszerek fele elvész, mire a termelőtől eljut a fogyasztóig. A hosszú út alatt vagy tönkremennek, vagy a szállítás során csomagolásuk megrongálódik és így eladhatatlanná válnak. Jellemző, hogy az élelmiszerek a világ távolabbi pontjairól érkeznek, így a szállítás során fokozottabban terhelik környezetet, mintha beszerzésük a helyi piacokról történne. A társadalom étkezési szokásait pedig az egészséges életmód helyett inkább a bevásárlóközpontok marketing kommunikációja határozza meg.

A biztos szerint a társadalmi változásokat tekintve a húsevés visszaszorításával, az élelmiszer mérföldek csökkentésével, a helyi termékek előtérbe helyezésével, valamint a fogyasztási szokásaink változtatásával, míg a tudományos területén a génbankok megőrzésével, eső és árvizek hasznosításával, valamint vetésforgók alkalmazásával jelentős pozitív változtatásokat lehetne elérni.

Az előadás során szó esett az érdi génbankkal kapcsolatos biztosi állásfoglalásról, és a hazai közétkeztetésben a helyi forrásból származó élelmiszerek támogatását célzó új kezdeményezésről.




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site