Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának indítványa devecseri emlékpark kialakítására
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának indítványa devecseri emlékpark kialakítására

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának irodája kezdeményezte, hogy Devecseren a vörösiszap katasztrófát felidéző emlékparkot alakítsanak ki. Irodánk felvetésére Ékes József, a körzet országgyűlési képviselője közölte, hogy ez a gondolat mind Kolontáron mind Devecseren már korábban is felmerült. Javaslatunkkal Réthelyi Miklós miniszterhez, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjéhez, valamint a belügyminiszterhez fordultunk.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa hivatalból indított vizsgálatot a kolontári gátszakadással és következményeivel kapcsolatban. A vizsgálat során az iroda szakértői jártak a katasztrófa helyszínein, valamint a JNO tíz munkatársa önkéntesként is bekapcsolódott a kárelhárításba. A terepszemléken a munkatársakban megfogalmazódott: emlékparkot kellene létrehozni, amely mementóként idézi fel a történteket.

Az emlékpark ötletét támogatva a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa 2010 novemberében indítvánnyal fordult Réthelyi Miklós miniszterhez, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjéhez, valamint Pintér Sándor belügyminiszterhez, mint a kormány múzeumokért felelős tagjához.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának irodája úgy véli, hiba volna az érintett városrészt teljesen lerombolni, hiszen a házfalakon látható vörös nyomok emlékeztetnek igazán arra, hogy mekkora volt a vörösiszap áradat. A tanulságok levonása megkívánná, hogy a falak egy része megmaradjon a utókornak. Az ombudsmani kezdeményezés javasolja, hogy a városba vezető út mentén, a parkkal szemközti részen őrizzenek meg egy házcsoportot és mellettük alakítsanak ki kiállítási területet, amely felidézi a természeti csapást.

Az indítvány tartalmazott kiállítási téma javaslatokat is. Az ombudsman Réthelyi Miklósnak írt indítványát itt olvashatják.




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site