Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Az európai környezetpolitika legfőbb civil szószólója ismét felszólalt a JNO függetlensége mellett
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

Az európai környezetpolitika legfőbb civil szószólója ismét felszólalt a JNO függetlensége mellett

A legnagyobb európai környezetvédelmi szövetség, a brüsszeli székhelyű Európai Környezetvédelmi Iroda (European Environmental Bureau – EEB) ügyvezető igazgatója Jeremy Wates 2011. július 8-án levelet intézett az országgyűlési képviselőkhöz, melyben arra kérte őket, hogy emeljenek szót a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájának függetlensége mellett és segítsenek, hogy az intézmény megmaradjon és tovább erősödjön. A szakember aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi ombudsmantörvény tervezete nem nyújtana ugyanolyan intézményi függetlenséget és cselekvési lehetőséget a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának, amint amit jelenleg élvez. Ezáltal veszélybe kerülhet a JNO függetlensége és kérdésessé válik, hogy a törvény elfogadása után az iroda érdemben el tudja-e látni feladatát.

A szakember felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy magyarországi folyamatot a határon túl is figyelemmel kísérik, hisz a közelgő Rio +20 konferencia során a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának ötlete várhatóan politikai támogatást nyer. Hangsúlyozta, hogy a magyar jövő nemzedékek ombudsmanja végig jó példaként szolgál a konferencia előkészítő folyamata során.

A levél letöltése: magyarul, angolul

Az EEB második alkalommal szólalt fel a zöldombudsman mellett. Az szervezet főtitkára, Pieter de Pous 2011. április 7-én levelet intézett a FIDESZ és a KDNP vezető politikusaihoz, melyben felhívta a figyelmet arra, az EEB és a civil szervezetek Európa-szerte a kezdetektől fogva üdvözölték a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának magyarországi intézményét és kiemelte, hogy az iroda megszüntetése sajnálatos visszalépés lenne az állampolgárok egészséges környezethez való jogának megerősítése helyett.




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site