Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Változtatna az ombudsmanról szóló törvényjavaslaton a Fenntartható Fejlődés Bizottság
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

Változtatna az ombudsmanról szóló törvényjavaslaton a Fenntartható Fejlődés Bizottság

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága módosító javaslatokat kíván benyújtani az alapvető jogok biztosáról szóló törvényjavaslathoz annak érdekében, hogy növelje a jövő nemzedékek ombudsmanja helyébe lépő helyettes biztos feladat- és hatáskörét, illetve szervezeti és működési önállóságát –jelentette be Jávor Benedek, a testület elnöke és Nagy Andor, a bizottság alelnöke szerdán, Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki és kormánypárti politikusok azt követően nyilatkoztak újságíróknak, hogy a parlamenti testület civil szervezetekkel egyeztetett.

Jávor Benedek elmondta, az ügyben eddig is megszólaló civil szervezetek - például a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Levegő Munkacsoport és a Védegylet - képviselői tudomásul vették a tervezett új ombudsmani rendszert, amely egy általános és több helyettes biztost hozna létre, ugyanakkor a jövő nemzedékek képviseletéért felelős személy jogköreinek, eljárási lehetőségeinek és intézményi önállóságának erősítését kérték.

Kiemelte: a bizottság folytatja a civilekkel történő egyeztetést, ez alapján pedig egy, a kormányoldallal is egyeztetett módosító csomagot állítanak össze. A bizottság elnöke az MTI kérdésére válaszolva azt mondta, a testület egyelőre nem tárgyalt konkrét előterjesztéseket.

Nagy Andor Európa legzöldebb alkotmányának nevezte a jövőre életbe lépő új alaptörvényt, mivel abban szerepel az egészséges környezethez való jog, továbbá külön nevesítik a jövő nemzedékekért felelős helyettes biztost és a fenntartható fejlődést.

A kereszténydemokrata képviselő ugyanakkor megjegyezte, az alapvető jogok biztosáról szóló törvényjavaslatot több civil szervezet és a jövő nemzedékek ombudsmanja is kifogásolta, ezért közvetítő szerepet vállalt annak érdekében, hogy az új alaptörvény szellemének megfelelő jogszabály születhessen.

Hangsúlyozta: elfogadhatónak tartja az új alaptörvény által egységesített ombudsmani rendszert, a környezetvédelem érdekeinek képviseleteiért azonban szerinte is további garanciákat kell beépíteni a törvénybe.

Forrás: MTI
2011. június 22.




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site