Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Pesszimista a jövő nemzedékek jövőképe
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

Pesszimista a jövő nemzedékek jövőképe

Az esszépályázaton induló több mint kétszáz fiatal többsége szerint kihaló városok, születésszabályozás, műanyag ételek, nap nélküli égbolt és számos katasztrófa várhat reánk 2020-ban. A diákok tisztában vannak azzal, hogy mindenkinek tennie kell a riasztó következmények elkerüléséért.

2010. november 19-én, a Libri könyváruházban adták át a Vegyél Vissza! program, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa és a Magyar Telekom Nyrt. pályázatának díjait. A 14-25 éves fiataloknak szóló esszépályázat célja az volt, hogy felmérje, mit gondolnak a jövő döntéshozói a klímaváltozásról és a lehetséges forgatókönyvekről.

A beérkezett több mint kétszáz pályázat összegzése szerint a diákok valós veszélynek látják a klímaváltozás várható hatásait. Tisztában vannak azzal, hogy jövőbeli életüket jelentősen meghatározzák a jelenben hozott globális és lokális gazdasági, valamint politikai döntések.

A dobogós helyezettek mellett (Farkas Máté Lajos – 1. hely, Szilágyi Miklós – 2. hely, Cseh Péter és Egri Péter – megosztott 3. hely) számosan részesültek különdíjban. Az írások, valamint a díjátadóról készült képek megtalálhatók a www.vegyelvissza.blog.hu oldalon.

„Az esszépályázat jó lehetőség volt arra is, hogy a fiatalok figyelmeztessék a felnőtteket: a jövőjüket érintő feladatokról érdemes közösen, őket is bevonva gondolkodni – emelte ki dr. Krómer István, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa irodájának tudományos munkatársa.

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, a pályázat védnöke, úgy véli: ahhoz, hogy motiválni tudjuk az embereket arra, hogy változtassanak életmódjukon és felfogásukon, segíteni kell nekik felismerni a környezetkárosításból adódó veszteségeket, ezek következményeit, valamint azokat az előnyöket, amelyekből mindnyájan részesülünk, ha megőrizzük és fenntarthatóan használjuk természeti környezetünket.

A pályázatokat elbíráló zsűri tagjai:

  • Arany Dóri (The Grenma basszusgitárosa, a BRAVO Mentsd meg a Földet kampány arca)
  • dr. Krómer István (a JNOI tudományos munkatársa)
  • Illés Csaba (a Ringier Youth Network főszerkesztője)
  • Méth Barbara (a Vegyél Vissza! programigazgatója)
  • Molnár Tamás (Anti Fitness Club, a BRAVO Mentsd meg a Földet kampány arca)
  • Novák Péter (színész, zeneszerző, a KultúrPart kreatív igazgatója)
  • Réz András (író, a Werk Akadémia művészeti igazgatója)
  • Szomolányi Katalin (a Magyar Telekom fenntarthatósági osztályának vezetője)

A pályázat nyertese egy Samsung Galaxy telefont és egy e-bookot vihetett haza, illetve írása megjelenik az Ifjusági Magazinban és a Neon.hu oldalán. A többi dobogós egy-egy Sony e-book készüléket kapott. A következő húsz legjobb pályamű beküldői egyenként 2000 Ft-os könyvutalványt kaptak ajándékba.

Kapcsolat:
Vegyél Vissza! – Zöld Alexandra
E-mail: zold.alexandra@vegyelvissza.hu
Telefon: 06-20-419-1735

Jövő nemzedékek országgyűlési biztosa irodája – Czippán Katalin
E-mail: czippank@obh.hu
Telefon: 06-30-250-7857




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site