Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - A JNO különleges helyzetének és működésének áttekintése
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

A JNO különleges helyzetének és működésének áttekintése

A 2010. évi tevékenységünkról készült beszámoló kapcsán összeszedtük azokat a szerepeket, melyek elvégzése elképzelhetetlen lenne az intézmény teljes függetlenségének biztosítása nélkül.

A JNO a környezeti problémák rendszerszintű megoldásait keresi.

A környezetvédelmi vonatkozású problémák kezelésekor a jelen időben létező számtalan egyéni érdek ütköztetése és elemzése mellett a döntések hosszabb távú hatásaira is figyelemmel kell lenni. Fel kell tárni a problémák gyökerét, a legfontosabb hatótényezőket, azok összefüggéseit, a tüneti kezelések helyett/mellett pedig meg kell találni azokat a pontokat, ahol a rendszerek működésére érdemi hatást lehet gyakorolni.
Ügyeink jogi és szakmai komplexitásának éppen ez a magyarázata: a rövid távra szóló eseti megoldási javaslatok helyett a problémákat ezért rendszerben szemlélve is feltárjuk a valóban fenntartható megoldás érdekében.

A JNO kapcsolatot teremt, tolmácsol a világ vezető környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatósággal foglalkozó tudományos szakcsoportjai és a politikusok, döntéshozók között.

A társadalmi, gazdasági és ökológiai válsággal, annak okaival, összefüggéseivel és lehetséges megoldási irányaival kapcsolatban tudományos csoportok foglalkoznak igen magas szinten – eredményeik, javaslataik azonban ritkán jutnak el a döntéshozók és a politika művelőinek fülébe. A JNO kiterjedt hazai és nemzetközi kapcsolatrendszere és az államigazgatásban elfoglalt helye egyedülálló lehetőséget biztosít a tudományos élet és a politika közti kapcsolat megteremtésében, megerősítésében.

A JNO segíti a társadalmi párbeszédet a civil szervezetekkel.

Az eljövendő nemzedékek intézményes, magas szintű képviselete a civil szervezetek munkájának eredménye, így ezek a szervezetek jelentik a JNO alapvető társadalmi kapcsolatrendszerét. A JNO speciális helyzeténél fogva képes a társadalmi szervezetek véleményét integrálni, az általuk felvetett problémák teljes hátterét megvizsgálni. Az iroda segít a civil vélemények megfelelő jogi és szakmai alátámasztásában és azok tolmácsolásában a döntéshozói szintek felé.

A JNO a hosszú távú gondolkodás magas szintű képviselete Magyarországon.

A JNO az egyetlen Országgyűlés által létrehozott intézmény, amely célzottan hosszú távon, a kormányzati ciklusokon jócskán túlnézve mérlegeli az ország működését, a hatóságok és a kormány gyakorlatát – majd vizsgálatainak eredményeiről visszajelzést küld a döntéshozók és a nyilvánosság felé. A hosszú távra szóló, a globális környezeti és társadalmi tendenciákra figyelemmel lévő értékelések és javaslatok gyakran idegenül hatnak, ám a jövő generációk elemi érdekei gyakran ütköznek a ma élőkéivel.

A JNO katalizátor szerepet tölt be a környezeti és társadalmi fenntarthatósággal kapcsolatos hazai kutatások elvégzése, illetve az eredmények alkalmazása terén.

Irodánk segíti egy sor nemzetközi szinten is újdonságnak számító elképzelés hazai kidolgozását és megvalósítását. Ezek közé tartozik a természeti tőke és az ökológiai szolgáltatások felmérése és gazdasági értelmezése, a komplex, fenntarthatósági-jóléti indikátorok kifejlesztése vagy az „ökológiai lábnyom”, mint egyes tevékenységek környezeti hatását jelző mérőszám meghonosítása.

A JNO segíti a gazdasági, társadalmi és környezeti szempontok integrálását, egyidejű figyelembe vételét

A környezetügyi, szociális és gazdasági szektorokhoz tartozó stratégiák és szakpolitikák hiányos kommunikációja sokszor egymás ellen ható szabályozásokat, támogatási, illetve ellenőrzési rendszereket eredményez. Az ilyen működési forma rendkívül pazarló és folyamatosan „termeli” az egyedi panaszokat, megoldandó problémákat. A JNOI által egy-egy ügy köré szervezett rendezvények, egyeztetések valamennyi érdekelt fél részvételével zajlanak így lehetőség van az ágazatok közti szakmai véleménycserére, a teljes kép megismerésére.

A JNO a „fék és ellensúly” szerepét tölti be a folyamatos (gazdasági) növekedésre beállított rendszerek túlzásai esetén

A világ jelenlegi működésében a gazdasági, pénzügyi szempontok legtöbbször automatikusan felülírják a környezeti és szociális megfontolásokat. A JNOI ezekre a hosszú távon veszélyes kibillenésekre, és a növekedés természet-adta határaira figyelmeztet újra és újra állásfoglalásaiban.

Mindez nem képzelhetó el az intézmény teljes függetlenségének biztosítása nélkül.




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site