Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - „Nagycsalád - kis lábnyom” projekzáró díjkiosztó rendezvény 2011. április 16-án
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

„Nagycsalád - kis lábnyom” projekzáró díjkiosztó rendezvény 2011. április 16-án

A Greendependent Fenntartható Megoldások Egyesülete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) 2010. májusban kérte fel a jövő nemzedékek országgyűlési biztosát, hogy legyen a fővédnöke a "Nagycsalád - kis lábnyom" című energiatakarékossági versenynek. A program elsődleges célja volt a családok környezet-, klíma- és energiahasználati tudatosságának növelése, valamint ezen keresztül a szén-szegény életmód népszerűsítése. A projektzáró rendezvényre 2011. április 16-án szombaton kerül sor a Szent Margit Gimnáziumban (1114 Budapest, Villányi út 5-7.), ahol a díjkiosztó ünnepség után tartandó előadássorozatban dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa „Kislábnyom és a jövő generációk” címmel tart előadást az érdeklődőknek.

Részletes program és további információ itt található.

A szervezők által készített „Klímabarát háztartásoktól a klímabarát közösségekig” kiadvány itt letölthető, melynek ajánlását irodánk Stratégiai és Tudományos Főosztályának főosztályvezető-helyettese írta. Az ajánlást külön itt olvashatják.




Ajánlás

Valószínűleg senki sincs ma Magyarországon, aki valamilyen összefüggésben ne hallott volna az éghajlatváltozásról. Jövőnket egyre sötétebbre festi a szélsőséges időjárástól, a korábbinál sokkal szárazabb és melegebb nyári napoktól, a kiszámíthatatlan mértékű és lefolyású árvizektől, viharoktól, a kőolajra alapozott gazdaság krízise miatt fenyegető munkanélküliségtől, áremelkedéstől, a víz- vagy táplálékhiány elől hazánkba menekülő bevándorlóktól való aggodalom. Ezekre az aggodalmakra sokan sokféleképpen reagálnak; egyszerűen tagadják, vagy teljesen reménytelennek tüntetik fel a helyzetet, depresszióba esnek, esetleg a kormányokra, döntéshozókra, vállalatokra mutogatnak, hogy élhessék megszokott életüket, vagy éppen kezükbe veszik jövőjük irányítását. A Klímabarát közösségek kiadványnak mindegyikük számára van mondandója, csak kézbe kell venni, bele kell olvasni.

E füzet tudományosan megalapozottan, mégis olvasható, egyszerű nyelven ismerteti a klímaváltozás okait, mutatja meg, hogy életmódunkkal, fogyasztási szokásainkkal miként hatunk rá. Kiindulási pontja és a téma megközelítés azonban megkülönbözteti az iskolákban, a civil és szakmai szervezetek munkájában és a világhálón eddig megjelent, a széndioxid-kibocsátás csökkentését, az energiatakarékosságot célzó programoktól. A nagyon gyakorlatias tartalmat a nagycsaládosokkal közösen indított programban fejlesztették ki, alapozva a nagycsaládokra jellemző pazarlásmentes életvitel, a családon belüli és családok közötti együttműködés társadalmi előnyeire.

Azt is tapasztaljuk, hogy a környezettudatos gondolkodást sokszor azért nem követik tettek, mert az emberek félnek attól, hogy különcnek tartják őket, kilógnak a sorból, elszigetelődnek társaiktól, a közösségtől, vagy egyszerűen magányos lovagként reménytelennek tartják a változtatást. Nagyon gyakran pedig – bár a szándék megvan – nem tudják, mit tehetnek. A kiadvány mindkét esetre átgondolt recepteket kínál. Bemutat hazai és külföldi jó gyakorlatokat, bátorító példákat, és bevált szervezetfejlesztési eszközöket nyújt, tippeket ad környezetünk tagjainak megnyeréséhez, bevonásához.

A Klímabarát közösségek füzetet ajánlom mindenki számára, aki szeretne egy jó közösséget összehozni egy fontos ügyért, többet tudni az éghajlatváltozás és saját élete kapcsolatáról, aki felelősséget érez a jelenért és a jövőért, szeretné, ha családja barátai értenék, hogy miről beszél, akit érdekel, hogy mit tehet – idősnek, fiatalnak, kiscsaládosnak, nagycsaládosnak egyaránt.


Czippán Katalin
Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodája




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site