Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Sajtóközlemény - továbbra is alaptörvény-ellenes az ombudsmanról szóló törvényjavaslat
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

Sajtóközlemény - továbbra is alaptörvény-ellenes az ombudsmanról szóló törvényjavaslat

Továbbra is ellentétes Magyarország áprilisban kihirdetett új alaptörvényével az alapvető jogok biztosáról szóló törvényjavaslat – hívja fel a figyelmet Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa az Országgyűlés 2011. július 4-i szavazásának eredményére utalva.

Az ombudsman szerint a parlamenti vitában történt ugyan kisebb előrelépés, azonban ez korántsem elegendő az új alkotmánynak való megfeleléshez. A szavazás során ugyanis számos előremutató kormánypárti és ellenzéki módosító indítványt elvetettek. Ezért a javaslat továbbra sem biztosítja a jövő nemzedékek érdekeinek védelméért felelős helyettesnek feladata ellátásához szükséges feltételeket és jogköröket. A helyettes közjogi státuszának kiüresítésével még arra sem maradt garancia, hogy egyáltalán beleszólhasson a hivatal működését meghatározó szervezeti döntésekbe. Kétséges, hogy a helyettes érdemben el tudja-e majd látni az alaptörvényben rá ruházott feladatot, vagyis a jövő nemzedékek védelmét.

A törvényjavaslat alaptörvény-ellenességét korábban az Országos Környezetvédelmi Tanács állásfoglalása is megerősítette, kimondva, hogy a jövő nemzedékek érdekei védelmének ellátása önálló jogkört, cselekvési szabadságot és felelősséget jelent, amit a törvényjavaslat szövege nem biztosít. Ezért hatvannégy hazai környezetvédő civil szervezet a kormánynak címzett levélben sürgette, hogy az Országgyűlés a törvényjavaslat elfogadása előtt állítsa helyre a jövő nemzedékek biztosának eddigi hatásköreit.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács is jó előre figyelmeztetett: a részletes szabályokat úgy kell megalkotni, hogy a jövő nemzedékek érdekeinek védelmével foglalkozó alapjogvédelmi intézmény érdemben és hatékonyan működhessen.

Fülöp Sándor sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az alkotmányozók jó szándéka és hosszú távú, a jövő generációkat is figyelembe vevő akarata az alaptörvény végrehajtását biztosítani hivatott törvényben egyelőre mégsem érvényesül.

Az ombudsman rámutatott, hogy a törvényjavaslat mostani formájában az alapjogvédelem jelenlegi szintjéhez képest visszalépés, és ezért is alkotmányellenes. A biztos ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a július 11-i zárószavazásig az Országgyűlésnek újabb módosító javaslatok benyújtásával még mindig lehetősége van arra, hogy a törvényjavaslatot összhangba hozza az alaptörvénnyel, és olyan rendszert hozzon létre, amely valóban alkalmas a jövő nemzedékek védelmére és a környezeti konfliktusok kezelésére. Ezt támasztja alá, hogy a megoldást jelentő, de a hétfői szavazáson elutasított kapcsolódó módosító javaslatokat korábban az Országgyűlés két bizottsága, az Emberi Jogi és a Fenntartható Fejlődési Bizottság is támogatta.




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site