Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - Sajtóközlemény az „ombudsmanvita” lényegéről - Fülöp Sándor reagálása Gulyás Gergely fideszes politikus televíziós nyilatkozatára
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

Sajtóközlemény az „ombudsmanvita” lényegéről - Fülöp Sándor reagálása Gulyás Gergely fideszes politikus televíziós nyilatkozatára

Sajnálatos, hogy az új Alkotmány tárgyalásakor az „ombudsmanvita” lényegét továbbra sem tárják a nyilvánosság elé a nyilatkozó kormánypárti politikusok – fogalmazta meg sajtóközleményében Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Az ombudsman Gulyás Gergely fideszes politikus csütörtöki televíziós nyilatkozatára reagált.

Fülöp Sándor kifogásolja, hogy az alkotmánytervezet húsz éve meglévő állampolgári jogot von vissza, amikor meg kívánja szüntetni az egészséges környezethez való jogot. Az ombudsman szerint ez a jog, és e jog Alkotmánybíróság általi kifejtése az elmúlt évtizedekben a hazai környezetvédelem alapja volt. „Csak ennek megtartása mellett van értelme azoknak az egyébként dicséretes célkitűzéseknek, amelyeket az új alaptörvény javaslat e témában tartalmaz” – véli az ombudsman.

A biztos arra is rámutatott, hogy a sajtónak hangoztatott állításokkal ellentétben az új Alkotmány tervezete lényegében megszűnteti a jövő nemzedékek országgyűlése biztosának intézményét. Elveszi az Országgyűléstől a szakombudsmanok megválasztásának jogát, s ezzel azok elvesztik függetlenségüket. A szakombudsmanok a szakmai és hivatali tekintélyükön kívül egyéb eszközökkel nem rendelkeznek a feladataik ellátására – éppen ezeket az eszközöket számolja fel a tervezet. Egyértelmű, hogy ezek a változtatások a szakombudsmanok működését ellehetetlenítik.

Fülöp Sándor hangsúlyozta: nem tart igényt semmiféle garanciára saját személye illetve állása vonatkozásában. Magát az alkotmányos jogot, és a jogvédő intézmény függetlenségét szeretné fenntartani.
Az ombudsman csütörtökön megküldte az országgyűlési képviselőknek szövegszerű indítványát az alkotmányjavaslat környezetvédelmi rendelkezéseinek módosítására.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának konkrét javaslata


2011.03.25.
JNOI




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site