Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - A Szolnoktudás Egyetemen tartott előadást a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa az egészséges környezethez való jog fontosságáról, valamint az új Alkotmány tervezetével kapcsolatos véleményéről
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink 

A Szolnoktudás Egyetemen tartott előadást a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa az egészséges környezethez való jog fontosságáról, valamint az új Alkotmány tervezetével kapcsolatos véleményéről

A Szolnoktudás Egyeteme által szervezett előadássorozat 31. előadásának felkért előadója dr. Fülöp Sándor volt, aki „Alkotmányos jogunk az egészséges környezet” címmel tartott előadást. A biztos kifejtette a résztvevőknek, miért fontos Magyarországnak, hogy e jog védelmét tekintve mi kerül bele a megújult Alkotmány szövegébe.

Marad-e gyermekeinknek, unokáinknak egészséges élelmiszer termelésére alkalmas termőföld? Megőrizhető-e, javítható-e folyóink tisztasága? Ezen kérdések kapcsán Fülöp Sándor rámutatott: az éghajlatváltozás okozta, a biológia sokféleség csökkenéséből fakadó, a termőföldek pusztulásával kapcsolatos ökológiai katasztrófák már ma is érzékelhetők. Az édesvíz fogyásával, az elsivatagosodással, az emberi élőhelyek élhetőségének romlásával, a vegyi anyagokkal és a hulladékokkal kapcsolatos katasztrófák küszöbön állnak. Szerinte a jelenlegi termelési és fogyasztási rendszereinken változtatnunk kell, csupán az a kérdés, hogy ezt meg tudjuk-e tenni nagyobb társadalmi összeomlás, kultúránk megsemmisülése nélkül.

A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodája ezektől a szempontoktól vezérelve vett részt aktívan az új Alkotmány tervezetének összeállításában. Javaslatokat küldött az eseti bizottságnak, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának, valamint két minisztériummal is egyeztetett az alkotmány környezetvédelmi rendelkezéseit illetően. Az alkotmányozási folyamat lezárásaként az iroda egy kétnapos nemzetközi konferenciát szervezett, ahol a tapasztalatokat neves hazai és nemzetközi szakemberekkel együtt vitatta meg.

Az előadás zárásaként a biztos ismertette a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájának az új Alkotmány környezetvédelmi rendelkezéseire tett javaslatait.

Az ötödik éve működő előadássorozatról nyilvános tévéfelvételek készülnek, melyek a Szolnoki Televízióval és a megye összes közösségi televíziójával való együttműködésnek köszönhetően a megye egész lakosságához eljutnak.


További információ a Szolnoktudás Egyeteméről: www.szolnoktudas.hu


2011.04.01.
JNOI




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site