Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa - A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa volt a díszvendég a Klímaváltozás című korrupciós világjelentés bemutatóján
JNOI Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA

Keresés      
 Ügyeink  > Záróközlemény

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa volt a díszvendég a Klímaváltozás című korrupciós világjelentés bemutatóján

A Transparency International Magyarország 2011. május 11-én mutatta be a hazai közönségnek a klímaváltozással kapcsolatos korrupciós kockázatokat elemező Globális Korrupciós Jelentését, mely gyakorlati iránymutatásokat nyújt kormányoknak, nemzetközi szervezeteknek és vállalatoknak a jó kormányzás elemeiről a klímapolitika területén. Az eseményen a Transparency International felkérésére vett részt dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

A nemzetközi korrupcióellenes szervezet kutatásában 20 különböző országból több mint 50 szakértő vett részt, akik a döntéshozatali eljárások befolyásolási csatornáit, a szén-dioxid kereskedelem visszaélési mechanizmusait, a támogatások ellenőrzési rendszereit és a megújuló energiaforrások korrupciós kockázatait vizsgálták.

2015-re 375 millió embert érintenek majd közvetlenül a klímaváltozással összefüggő katasztrófák és 2020-ig nemzetközi szinten közel 700 milliárd amerikai dollár értékű befektetés várható a területen – hangzott el a Transparency International Magyarország és BNT Szabó Tom Burmeister Ügyvédi Iroda által közösen szervezett könyvbemutatón. Az éghajlatváltozás minden kétséget kizáróan a legnagyobb politikai kihívás, amivel a világ valaha is szembesült és a korrupciós kockázat a probléma komplexitása és újszerűsége miatt pedig kimagaslóan magas.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón dr. Fülöp Sándor hangsúlyozta, hogy az emberiség a talajerózió, a klíma és a biodiverzitás területén már átlépte a veszélyes zónát. A téma súlyosságát mutatja, hogy ezzel a témával ma már nemcsak a környezetvédelmi tudósok foglalkoznak. A fajok eltűnése napi szinten mérhető. Minden élő organizmusnak helye van a Földön, így ha egy faj eltűnik, akkor megindul a dominó-hatás. Gyerekes lenne azt gondolni, hogy a fajok pusztulása ránk nincs hatással. A biológiai rendszerekben az egyik befolyásolja a másikat, így nem lehet tudni, hogy az egyik bukása mit eredményez a másik rendszerben. Pl. talajerózió óriási gazdasági veszteséget jelent, éhínséget, új betegségeket okozhat.

Az ombudsman szerint a mai társadalom becsapja magát. Az ökológiai-lábnyom jelentéseket tekintve a jövő nemzedékek felé adósságban élünk. Igyekszünk a katasztrófákat elhárítani. Specializációban működünk, aminek az a hátránya, hogy azt hisszük ismerjük az igazságot. Az egész képből, csak részeket látunk, a köztünk lévő összefüggéseket pedig nem értjük. A közvetlen csalás, a korrupció egy nagyobb stratégia része, ami el akarja kerülni a jelenlegi világunkkal való konfrontálódást.

A biztos különösen fontosnak tartja, hogy a korrupció témaköre bekerüljön a köztudatba. 2010 májusában „Korrupció a környezetvédelem területén” címmel rendezett konferenciát, ahol neves szakemberek a korrupcióról és az általa okozott károkról tartottak előadásokat.

A Transparency International Magyarországról bővebben itt olvashatnak.

A Globális Korrupciós Jelentésről további információ itt található.




Lablec lablec
1051 BUDAPEST, NÁDOR u. 22. Tel.: 06 (1) 475-7123 Fax: 06 (1) 475-7333                         
Magyar oldal English site