Parliamentary Commissioner for Future Generations - Az európai környezetpolitika legfőbb civil szószólója ismét felszólalt a JNO függetlensége mellett
JNOI Parliamentary Commissioner for Future Generations

PARLIAMENTARY COMMISSIONER
FOR FUTURE GENERATIONS

Search      

Az európai környezetpolitika legfőbb civil szószólója ismét felszólalt a JNO függetlensége mellett

A legnagyobb európai környezetvédelmi szövetség, a brüsszeli székhelyű Európai Környezetvédelmi Iroda (European Environmental Bureau – EEB) ügyvezető igazgatója Jeremy Wates 2011. július 8-án levelet intézett az országgyűlési képviselőkhöz, melyben arra kérte őket, hogy emeljenek szót a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájának függetlensége mellett és segítsenek, hogy az intézmény megmaradjon és tovább erősödjön. A szakember aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi ombudsmantörvény tervezete nem nyújtana ugyanolyan intézményi függetlenséget és cselekvési lehetőséget a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának, amint amit jelenleg élvez. Ezáltal veszélybe kerülhet a JNO függetlensége és kérdésessé válik, hogy a törvény elfogadása után az iroda érdemben el tudja-e látni feladatát.

A szakember felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy magyarországi folyamatot a határon túl is figyelemmel kísérik, hisz a közelgő Rio +20 konferencia során a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának ötlete várhatóan politikai támogatást nyer. Hangsúlyozta, hogy a magyar jövő nemzedékek ombudsmanja végig jó példaként szolgál a konferencia előkészítő folyamata során.

A levél letöltése: magyarul, angolul

Az EEB második alkalommal szólalt fel a zöldombudsman mellett. Az szervezet főtitkára, Pieter de Pous 2011. április 7-én levelet intézett a FIDESZ és a KDNP vezető politikusaihoz, melyben felhívta a figyelmet arra, az EEB és a civil szervezetek Európa-szerte a kezdetektől fogva üdvözölték a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának magyarországi intézményét és kiemelte, hogy az iroda megszüntetése sajnálatos visszalépés lenne az állampolgárok egészséges környezethez való jogának megerősítése helyett.




Lablec lablec
H-1051 Budapest, Nádor u. 22., Hungary Tel: +36 1 475-7123 Fax: +36 1 475-7333                    
Magyar oldal English site