Parliamentary Commissioner for Future Generations - Beszámoló az <b>Emberi dimenziók a fenntartható fejlődésben</b> című konferenciáról
JNOI Parliamentary Commissioner for Future Generations

PARLIAMENTARY COMMISSIONER
FOR FUTURE GENERATIONS

Search      

Beszámoló az "Emberi dimenziók a fenntartható fejlődésben" című konferenciáról

2010. október 13-án a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodája (JNOI) adott otthon a Zöld Pont Alapítvány által szervezett "Emberi dimenziók a fenntartható fejlődésben" című konferenciának.

A fenntarthatósági tanulmányok elsősorban a gazdasági, jogi, ökológiai, illetve technikai megoldásokat vizsgálják, míg az emberi dimenziókat korlátozottan veszik figyelembe. A konferencia elsődleges célja a fenntartható fejlődésen belül olyan emberi szempontok ismertetése volt, mint az egészség, a kulturális aspektusok, valamint különböző szociológiai és pszichológiai szempontok.

A 20 fős műhelykonferenciát dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa nyitotta meg. Az ombudsman bevezető előadásában a világ környezeti problémáinak rendszer jellegére hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy a JNOI szoros kapcsolatot tart fenn a rendszerszerű megközelítést valló, vezető nemzetközi környezetvédelmi szakemberekből álló Balaton Csoporttal. E csoport 2009.-ben felhívta a figyelmet arra, hogy az emberiség elérte, sőt egyes területeken már túl is lépte a bolygó eltartóképességének határait. A csoportban résztvevő tudósok szerint az ökológiai szempontból elfogadható fejlődéshez szükség van olyan katalizátor szervezetekre, hálózatokra, melyek a környezetvédelmi politikák és törvények végrehajtásánál figyelembe veszik a tudományos ismereteket is.

A jelenlegi tanulmányok a pszichológiai és kisközösségi szintű tényezőket azonban nem vizsgálják. A JNOI és az ELTE Társadalomtudományi Kara a Norvég Alap támogatásával 2009–ben közösen indított egy kutatási programot a fenntartható kisközösségek kialakításáról és működtetéséről. Az ombudsman röviden ismertette a kutatás jelenlegi eredményeit, és hangsúlyozta, hogy ezekben a közösségekben szeretnének többek között a fenntartható fejlődés pszichológiai, szociálpszichológiai tényezőiről is további ismerteket szerezni.

A konferencián elhangzott előadások

1. előadás - Christophe HEINTZ - Behavioural economics and economic development;
[Letöltés: PDF; 718 Kbyte]

2. előadás - Levente HORVATH - Mitigation or adaptation;
[Letöltés: ZIP; 9,7 Mbyte]

3. előadás - George REBECCA - Growing a Local Foods Culture;
[Letöltés: PDF; 7,7 Mbyte]

4. előadás - Bela BUDA - Health Promotion and Social Marketing – Counteracting Consumer Culture;
[Letöltés: PDF; 78 kbyte]

5. előadás - Zsuzsanna VARADI - Territorial aspects of the sustainable consumerism;

6. előadás - Sandor FULOP - System of crises and resilience. The role of individuals and small communities according to the FGO experiences;

7. előadás - Gabor KAPOCS - Health, wealth and illness. The impact of social justice on health inequties;
[Letöltés: PDF; 3,7 Mbyte]

8. előadás - Zoltan BRYS - Palaeolithic issues at post-postmodernism?;

9. előadás - Diana DENKE - Spirituality and sustainability: crutches hand in hand;

10. előadás - Gabor KASZA - Edge – Crises in Photo;
[Letöltés: PDF; 1,2 Mbyte]




Lablec lablec
H-1051 Budapest, Nádor u. 22., Hungary Tel: +36 1 475-7123 Fax: +36 1 475-7333                    
Magyar oldal English site