Parliamentary Commissioner for Future Generations - Dr. Fülöp Sándor a fővédnöke a „Nagycsalád-kis lábnyom” című családi energiatakarékossági versenynek
JNOI Parliamentary Commissioner for Future Generations

PARLIAMENTARY COMMISSIONER
FOR FUTURE GENERATIONS

Search      

Dr. Fülöp Sándor a fővédnöke a „Nagycsalád-kis lábnyom” című családi energiatakarékossági versenynek

A Greendependent Fenntartható Megoldások Egyesülete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) 2010. májusban felkérte a jövő nemzedékek országgyűlési biztosát, hogy legyen a fővédnöke a "Nagycsalád - kis lábnyom" című energiatakarékossági versenynek. A program célja a családok környezet-, klíma- és energiahasználati tudatosságának növelése, valamint ezen keresztül a szén-szegény életmód népszerűsítése. A vetélkedőt népszerűsítő sajtótájékoztatót 2010. október 21-én tartották a NOE székházában.


Vadovics Edina, dr. Fülöp Sándor, Székely Hajnalka


A sajtótájékoztatón dr. Fülöp Sándor kiemelkedő jelentőségű programként üdvözölte a versenyt. Beszédében elmondta, hogy a tudósok szerint sajnos az emberiség az ökológia három területén elérte azt a határt, amit már nem biztos, hogy vissza lehet fordítani. A három "vörös zóna" a klímaváltozás, a biodiverzitás és a világ élelmezésének kérdése. Csak komoly szemléletváltozással tudjuk a károkat mérsékelni és újabb visszafordíthatatlan változások bekövetkezését megakadályozni. Az ombudsman rámutatott, hogy a "Nagycsalád - kis lábnyom" projekt értékes és valóban időszerű, az elsajátított ismeretek széles körű alkalmazása hozzájárulhat ehhez a szemléletváltozáshoz.

A Greendependent Fenntartható Megoldások Egyesülete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete által szervezett kampány első lépéseként országszerte képzéseket tartottak a jelentkezőknek, melyen eddig összesen 400 család vett részt. A tanulási folyamat során bemutatták, hogy egy társadalom energiafogyasztását nem csupán az energiához kapcsolódó szokások, azaz pl. a fűtés, világítás, közlekedés, befolyásolják, hanem az is, hogyan étkezünk, hogyan töltjük szabadidőnket, hogyan alakítjuk ki szűkebb és tágabb környezetünket.

A program másik, jelentős állomása a szintén országosan meghirdetett energiatakarékossági verseny. A verseny 6 hónapja során a résztvevőknek minden hónap elején le kell olvasniuk és az online karbon kalkulátorban feljegyezniük mérőóra állásaikat (elektromos áram, gáz, víz, gépkocsi), valamint kreatív, az egész család bevonását igénylő feladatokat kell elkészíteniük: például családi tervet arra, hogy hogyan lehet klímabarát a karácsonyi szünet, mi legyen a menü, milyen ajándékokat adjunk, vagy milyen programokat szervezzünk.

További információt a versenyről és a programról a www.kislabnyom.hu honlapon olvasható.

"Klímabarát háztartások" című családi útmutató!

A Greendependent Fenntartható Megoldások Egyesület űltal készített kiadvány tartalmazza a klímaváltozással kapcsolatos ismereteket, hétköznapi háztartási energiatakarékossági tippeket ad és abban is segít, hogy miképp mérjük fel és tegyük rendbe otthonunk energiafogyasztását, saját energiahasználati szokásainkat
[Letöltés: PDF; 2,8 Mbyte]




Lablec lablec
H-1051 Budapest, Nádor u. 22., Hungary Tel: +36 1 475-7123 Fax: +36 1 475-7333                    
Magyar oldal English site