Parliamentary Commissioner for Future Generations - Az UNESCO és az ICOMOS szakértői missziója találkozott Fülöp Sándorral a szerencsi szalmatüzelésű erőmű kapcsán
JNOI Parliamentary Commissioner for Future Generations

PARLIAMENTARY COMMISSIONER
FOR FUTURE GENERATIONS

Search      

Az UNESCO és az ICOMOS szakértői missziója találkozott Fülöp Sándorral a szerencsi szalmatüzelésű erőmű kapcsán

A Magyar Köztársaság Kormányának meghívására szeptember közepén az UNESCO és az ICOMOS szakértői missziója hazánkba érkezett azzal a céllal, hogy a Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszín védőzónájába, Szerencsen tervezett 49,9 MW-os szalmatüzelésű erőmű problémáját megvizsgálja.

dr. Fülöp Sándor fogadta a szakértői missziót. Balról: dr. Fülöp Sándor, Dr. Soós Gábor, Dr. Fejérdy Tamás, valamint Pierre-Marie Tricaud

A szakértői misszió két tagja, Susan Denyer, építész, az ICOMOS (International Council on Monuments and Sites, Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa) Nagy-Britanniai Nemzeti Bizottságának főtitkára, valamint az UNESCO képviseletében Pierre-Marie Tricaud, (tájépítész, a Francia Tájképszövetség alelnöke) 2010. szeptember 21-ikén találkozót kezdeményezett dr. Fülöp Sándorral, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosával, a szerencsi beruházással kapcsolatos állásfoglalása kapcsán.

A Biztos a tavalyi évben a Szerencsen tervezett szalmatüzelésű erőművel kapcsolatban széleskörű vizsgálatot végzett, melynek eredményeképpen felhívta a figyelmet arra, hogy a szalmaégető erőmű tervezett formában való megvalósítása veszélyeztetné a környezeti, a természeti és a világörökségi értékek fenntarthatóságát, valamint rámutatott arra, hogy az erőmű létesítésével kapcsolatos intézkedések az alkotmányos jogok sérelmét okozták.

A megbeszélés során a Biztos részletesen ismertette a vizsgálat menetét, állásfoglalásának tartalmát,. A megbeszélés végén az Ombdusman válaszolt a szakértői misszió kérdéseire. A találkozón részt vett még Dr. Fejérdy Tamás, a KÖH elnökhelyettese, Dr. Soós Gábor, a Világörökség Titkárság nemzetközi referense, valamint a JNOB részéről dr. Zlinszky János, a biztosi iroda stratégiai főosztályának vezetője, és dr. Ambrusné dr Tóth Éva.

Az UNESCO-ICOMOS tanácsadói missziók szokásos eljárásmódja szerint a két szakértő – annak érdekében, hogy minden érintett féllel konzultálva alakíthassa ki független, tárgyszerű állásfoglalását – a helyszín bejárása mellett konzultációkat folytatott az összes érintett szervezettel.

A két szakértő a későbbiekben részletes jelentést készít missziójáról, melyről tájékoztatást kap az UNESCO Világörökség Bizottsága és természetesen Magyarország, mint az 1972-es Világörökség Egyezmény Részes állama, egyben a szakértői látogatás kezdeményezője.



Balról: Dr. Soós Gábor, Susan Denyer, Pierre-Marie Tricaud, Dr. Fejérdy Tamás





Lablec lablec
H-1051 Budapest, Nádor u. 22., Hungary Tel: +36 1 475-7123 Fax: +36 1 475-7333                    
Magyar oldal English site