Parliamentary Commissioner for Future Generations - Az európai környezetpolitika legfőbb civil szószólója is felszólalt a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának intézménye és az iroda függetlensége mellett
JNOI Parliamentary Commissioner for Future Generations

PARLIAMENTARY COMMISSIONER
FOR FUTURE GENERATIONS

Search      
 Ügyeink 

Az európai környezetpolitika legfőbb civil szószólója is felszólalt a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának intézménye és az iroda függetlensége mellett

Az 1974-ben alapított, brüsszeli székhelyű Európai Környezetvédelmi Iroda (European Environmental Bureau – EEB) 31 országban több mint 140 tagszervezetével a legnagyobb környezetvédelmi szövetség Európában. Az iroda a tagszervezeteken keresztül mintegy 15 millió európai állampolgárral tartja a kapcsolatot, képviseli véleményüket az Európai Unió döntéshozói felé.



A szervezet főtitkára, Pieter de Pous a FIDESZ és a KDNP vezető politikusaihoz intézett 2011. április 7-i levelében felhívta a figyelmet arra, hogy az EEB és a civil szervezetek Európa-szerte a kezdetektől fogva üdvözölték a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának magyarországi intézményét. Kiemelte, hogy az iroda megszüntetése sajnálatos visszalépés lenne az állampolgárok egészséges környezethez való jogának megerősítése helyett. A főtitkár kifejezte abbéli reményét, hogy Magyarország harmonizálja új alkotmányát Európa és a világ haladó szellemű alkotmányaival, és úgy dönt, hogy mind az egészséges környezethez való jogot, mind a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerepét megőrzi és tovább erősíti.

Az EEB munkatársai és kapcsolatrendszere révén aktív szerepet játszik a fenntarthatósággal kapcsolatos ügyek képviseletében, szakpolitikák formálásában. Az Európai Környezetvédelmi Iroda tagja a vezető európai zöld civil szervezeteket tömörítő Zöld Tízek nevű európai uniós koalíciónak, valamint a Spring Alliance szövetségnek, mely egyszerre dolgozik a fenntarthatóság három fő területe, a környezet, a társadalom és a gazdaság célkitűzéseinek megvalósításán.

Az EEB hazai tagszervezetei a Levegő Munkacsoport, a Hulladék Munkaszövetség, a Védegylet Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a CEEweb és a Környezettudományi Központ.

A levél letöltése: magyarul [PDF; 107 Kbyte], angolul [PDF; 110 Kbyte]




Lablec lablec
H-1051 Budapest, Nádor u. 22., Hungary Tel: +36 1 475-7123 Fax: +36 1 475-7333                    
Magyar oldal English site