Parliamentary Commissioner for Future Generations - Műhelymunka Göran Carstedt-tal az oktatás és a tanulás jövőjéről
JNOI Parliamentary Commissioner for Future Generations

PARLIAMENTARY COMMISSIONER
FOR FUTURE GENERATIONS

Search      
 Stratégiai kérdések 

Műhelymunka Göran Carstedt-tal az oktatás és a tanulás jövőjéről

A Tanuló Szervezetek a Fenntarthatóságért szervezésében Göran Carstedt vezetésével rendeztek műhelymunkát az Országgyűlési Biztosok Hivatalában november 19-én. A rendezvény háziasszonya Czippán Katalin, a JNOI Stratégiai és Tudományos Főosztályának főosztályvezető-helyettese volt.

Göran Carstedt együttgondolkodásra és aktív közreműködésre inspirálta a résztvevőket. Tapasztalataira alapozottan beszélt arról, hogy jelen világunk komoly átalakulásban van. A tárgyakat, struktúrákat, hierarchiát középpontba helyező oktatási logikát felváltja az eszméket, folyamatokat, hálózatokat és a tanulást előtérbe helyező logika. A Földet veszélyeztető környezeti problémák (klímaváltozás, túlfogyasztás, túlnépesedés, olajcsúcs) bemutatása után rámutatott, hogy az átalakulásban mindannyian vezetővé válhatunk, sőt azzá kell válnunk. Mutatott példát arra is, hogy egy-egy elkötelezett inspiráló (üzleti, állami) vezető hogyan tud alapvető változásokat gerjeszteni. Végül pedig nagyon alapvető kérdéseket fogalmazott meg. Mi van,

  • ha nem környezetvédelmi, iskoláztatási, egészségügyi, üzleti problémák vannak, hanem intézményi problémák?
  • ha szervezeteink nem képesek azt a komplexitást kezelni, amivel most szembetalálkozunk?
  • ha a szervezetek nem úgy működnek, mint a gépek, hanem mint az élőlények?
  • ha a változás nem az átszervezésről, szerkezetátalakításról, hanem az újragondolásról szól?
  • ha az embereket nem a változás érdekli, hanem az, hogy ők hogyan változnak?
  • ha az embereket nem a jó menedzserek, hanem a jó eszmék vezetik?
  • ha a tanulás kevésbé az információ befogadásról szól, inkább az értelmes közösséghez tartozásról?

A kiscsoportos és a közös beszélgetéseken a résztvevők ezekről a kérdésekről gondolkoztak közösen és megfogalmazták, hogy a társadalom gondolkodásában és az élethez való hozzáállásban szükséges változtatásokhoz sok hasonló beszélgetésre, együttgondolkodásra van szükség annak érdekében, hogy a gazdasági, szociális, környezeti válságokból megtaláljuk a kiutat.

A műhely végén Ruzsa Ágota, a Tanuló Szervezetek a Fenntarthatóságért Alapítvány elnöke egy közös virtuális kirándulásra invitálta a jelenlevőket, melyben a Duna menti fiatalok közös tanulását, egymás kultúrájának megértését, közös jövőkeresését segítő programot fogalmaztak meg.

Strenner Szilárd, grafikus facilitátor önként vállalta az elhangzottak képi megjelenítését (1. poszter, 2. poszter), melyet mind a műhely vezetője, mind a résztvevők hasznosnak találtak.

Göran Carstedt, a Natural Step nemzetközi környezeti neveléssel foglalkozó szervezet elnöke a Piac & Profit Magazin meghívására érkezett hazánkba az „Első Magyar Fenntarthatósági Csúcs”-ra. A Volvo és az IKEA volt vezetője a „Hogyan hozzuk létre a fenntartható jövőt? – mint korunk vezetőinek kihívásáról beszélt a találkozó résztvevőinek. Göran Carstedt kiváló és nagyon inspiráló előadó, aki bátorítja a résztvevőket a beszélgetésekben való aktív részvételre. Vezetést és szervezeti tanulást tanít a Blekinge Technológiai Intézetben.

A Tanuló Szervezetek a Fenntarthatóságért Alapítvány - SoL Hungary a globális Tanulószervezet Társaság társult tagja. Küldetése, hogy hozzájáruljon a rendszergondolkodás, az ökológiai tudatosság elveire és gyakorlatára alapozott fenntartható társadalom fejlesztéséhez az olyan személyes, szervezeti és közösségi tanuláson keresztül, amely nyitva tartja a szívet, serkenti a gondolkodást és felemeli a lelket.



Göran Carstedt együttgondolkodásra és aktív közreműködésre inspirálta a résztvevőket




Strenner Szilárd önként vállalta az elhangzottak képi megjelenítését













Lablec lablec
H-1051 Budapest, Nádor u. 22., Hungary Tel: +36 1 475-7123 Fax: +36 1 475-7333                    
Magyar oldal English site