Parliamentary Commissioner for Future Generations - Az uniós hulladékjog és a hulladékgazdálkodás jogalkalmazási problémái (konferencia beszámoló)
JNOI Parliamentary Commissioner for Future Generations

PARLIAMENTARY COMMISSIONER
FOR FUTURE GENERATIONS

Search      

Az uniós hulladékjog és a hulladékgazdálkodás jogalkalmazási problémái

Közel 90 fő részvételével került megrendezésre "Az uniós hulladékjog és a hulladékgazdálkodás jogalkalmazási problémái" című szeminárium 2010. szeptember 9-én.

A konferenciát a JNOI a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesületével közösen, az Európai Bizottság bírákkal való környezetvédelmi jogi együttműködésének programja keretében rendezte meg.

A rendezvényre több mint 41 intézményből érkeztek környezetvédelmi joggal foglalkozó bírák, ügyvédek, ügyészek és hivatásszerűen foglalkozó köztisztviselők szerte az országból.

A szemináriumot Dr. Darák Péter a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesületének elnöke és dr. Fülöp Sándor a Jövő nemzedékek országgyűlési biztosa nyitotta meg.

A konferencia célja az uniós hulladékgazdálkodási jog, szűkebben a hulladék fogalom, hasznosítás, ártalmatlanítás, engedélyezés, szankciók témakörökhöz kapcsolódó jogalkalmazási problémák feltárása, valamint megtárgyalása volt. A résztvevők aktivitásának ösztönzése érdekében a résztvevők (bírák, szakértők) köréből, előzetes felkérés alapján, minden előadást követően tematikus hozzászólásokra került sor. Az előadások után a résztvevők moderátorok segítségével három fiktív jogesetet dolgoztak fel

A képzés háttéranyagai, valamint a képzést követően elkészített összefoglalók, jogeset megoldások, előadások itt letölthetőek.

Az uniós hulladékjog és a hulladékgazdálkodás jogalkalmazási problémái szeminárium a bírákkal való környezetvédelmi jogi együttműködési program keretében januárban megszervezett „A környezetbe való beavatkozással járó beruházások engedélyezési problémái a közösségi jogban” című rendezvény folytatása volt. Ezek az események hozzájárulnak a bírósági intézményrendszer és a JNOI közötti együttműködés előmozdításához, valamint a bírák és a részt vevők (ügyészek, zöld hatósági tisztviselők, jogalkotók) környezeti jogban való jártasságának továbbfejlesztésével az egészséges környezethez való jog következetes, magas szintű érvényesüléséhez. A programok továbbá kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa az adott konferencia tárgyát érintő állásfoglalásait szélesebb körben ismertté tegye.

A rendezvények sikerére való tekintettel további nemzeti és nemzetközi szemináriumokat tervezünk közösen az Európai Bizottsággal és a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesületével a környezetvédelmi jog aktuális, a jogalkalmazók által problémásnak tartott közösségi jogi kérdéseiről, a bírák, valamint a hatóságok, illetve egyéb jogalkalmazó szervek számára.

Háttéranyagok, előadások, összefoglalók letöltése:

Előadások

1. előadás - dr. Bérczi Anna (JNOI) - A hulladék, engedélyezés, szankció fogalma, illetve annak változásai az uniós hulladékjogban, különös tekintettel az új hulladék keretirányelvre (2008/98/EK), valamint az Európai Bíróság gyakorlatára;

A előadásban az uniós hulladékjog szabályozásának kereteit és ennek elemeit, az uniós hulladék fogalom egyes az Európai Unió Bíróságának gyakorlatán alapuló elhatárolási kérdéseit, valamint a hulladékjogi engedélyezés és szankciórendszer uniós jogi hátterét mutatta be az előadó. Részletesen ismertette a melléktermék és a hulladék új uniós jogi meghatározásának elhatárolási kérdéseit, kitérve a melléktermékekre vonatkozó európai bizottsági közlemény tartalmi elemeire.
[Letöltés: PDF; 374 Kbyte]

2. előadás - Baranyai Gábor (Külügyminisztérium) - A hasznosítás, ártalmatlanítás fogalma, illetve annak változásai az uniós hulladékjogban, különös tekintettel az új hulladék keretirányelvre (2008/98/EK), valamint az Európai Bíróság gyakorlatára;

A hasznosítás, ártalmatlanítás fogalmát, illetve annak változásait az uniós hulladékjogban, különös tekintettel az új hulladék keretirányelvre (2008/98/EK), valamint az Európai Bíróság kapcsolódó gyakorlatát ismertette az előadó. Részletesen elemezte a hulladékégetéshez kapcsolódó gyakorlati problémákat és felvázolta az új keretirányelv megoldásait. Kitért emellett a veszélyes hulladék égetés új keretirányelv szerinti besorolásának problémáira és az irányelv hatálybalépésének kérdésére is.
[Letöltés: PDF; 166 Kbyte]

Felkért hozzászólás
Dr. Bauer Jánosné
Legfelsőbb Bírósági tanácselnök asszony ismertette a Legfelsőbb Bíróság a hulladék hasznosítás fogalmának értelmezése tárgyában hozott ítéletét.
Az ítélet anonimizált változata: [Letöltés: PDF; 47 Kbyte]

3. előadás - dr. Kiss Tibor (Pécs Holding Zrt.) - A hulladékgazdálkodás gyakorlati problémái az uniós gazdasági szereplők szemszögéből;

Az előadás a hulladékgazdálkodás gyakorlati problémái tárgyában kitért a hulladékgazdálkodási szabályozásnak való megfelelésre, a szelektív hulladékgyűjtés és válogatás, A BIOKOM Kft. jelenlegi tevékenysége, szelektív begyűjtés után a válogatóműben feldolgozott mennyiségek, a másodnyersanyag kereskedelem, komposztálás témákra. A regionális szintű megfelelés kapcsán ismertette a komplex hulladékgazdálkodási rendszer tervezését, az uniós támogatás szükségességét, a Mecsek-Dráva Projekt általános jellemzőit. Ezt követően kitért az aktuális hulladékgazdálkodási problémákra (a szolgáltatási díjak megállapítására vonatkozó előírásokra, a szelektív gyűjtés finanszírozására, a jelenlegi gyűjtési és finanszírozási rendszer anomáliáira).
[Letöltés: PDF; 5,1 Mbyte]

Felkért hozzászólás - Dr. Biczó Imre (JNOI)
[Letöltés: PDF; 29 kbyte]

4. előadás - Dr. Csepregi István (Vidékfejlesztési minisztérium) A hulladékgazdálkodás engedélyezési rendszere, és az ennek során felmerülő hatósági mérlegelés, különös tekintettel a hulladék, a hasznosítás és az ártalmatlanítás uniós jogi fogalmára, példák a magyar hatósági gyakorlatból;

5. előadás - dr. Teszár László (JNOI) - A hulladékgazdálkodás szankciórendszere, példák a magyar hatósági gyakorlatból;
[Letöltés: PDF; 161 Kbyte]

Felkért hozzászólás - Dr. Sugár Tamás (bíró, Vas Megyei Bíróság)
[Letöltés: PDF; 23 kbyte]

Háttéranyagok:

271/2001. (XII. 21.) Korm. rendelet a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról
[Letöltés: PDF; 62 Kbyte]

314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról
[Letöltés: PDF; 320 Kbyte]

2000. évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról
[Letöltés: PDF; 199 Kbyte]

2004. évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól
[Letöltés: PDF; 500 Kbyte]

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2006/12/EK IRÁNYELVE (2006. április 5.) a hulladékokról
[Letöltés: PDF; 84 Kbyte]

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2008/98/EK IRÁNYELVE (2008. november 19.) a hulladékokról és egyes irányelvek hatályon kívül helyezéséről
[Letöltés: PDF; 179 Kbyte]

Bírósági ítéletek:

a C-6/00 sz. ügyben
[Letöltés: PDF; 60 Kbyte]

a C-9/00 sz. ügyben
[Letöltés: PDF; 48 Kbyte]

a C-114/01 sz. ügyben
[Letöltés: PDF; 114 Kbyte]

a C-116/01 sz. ügyben
[Letöltés: PDF; 97 Kbyte]

a C-206/88 sz. ügyben
[Letöltés: PDF; 54 Kbyte]

a C-458/00 sz. ügyben
[Letöltés: PDF; 85 Kbyte]

a C-418/97 és C-419/97 sz. ügyekben
[Letöltés: PDF; 75 Kbyte]

Jogesetgyűjtemény a hulladékokról szóló 75/442/EGK irányelvvel kapcsolatban az Európai Bíróság joggyakorlatából
[Letöltés: PDF; 300 Kbyte]

Jogesetek:

1. Esettanulmány: Bányászati tevékenységből származó maradék kő minősítése
Jogeset [Letöltés: PDF; 33 Kbyte]
Megoldás [Letöltés: PDF; 32 Kbyte]

2. Esettanulmány: Hulladékhasznosítás, hulladékártalmatlanítás
Jogeset [Letöltés: PDF; 31 Kbyte]
Megoldás [Letöltés: PDF; 25 Kbyte]

3. Esettanulmány: Hulladékgazdálkodási bírság
Jogeset [Letöltés: PDF; 22 Kbyte]
Megoldás [Letöltés: PDF; 22 Kbyte]

Egyéb:

Program
[Letöltés: PDF; 129 Kbyte]




Lablec lablec
H-1051 Budapest, Nádor u. 22., Hungary Tel: +36 1 475-7123 Fax: +36 1 475-7333                    
Magyar oldal English site